Египет – пътуване до непознатото

0
Цена
от1,260 Лв
Цена
от1,260 Лв
Име*
Email адрес*
Вашето запитване*
Запази в "желани"

Adding item to wishlist requires an account

912
8 дни/ 7 нощувки
От-До: 07.05-14.05.2021
София
Шарм ел Шейх

Едно пътешествие в страната на пирамидите и най-древните християнски светини

Подробности за пътуването

Цената  включва

 • Настаняване в стая с две легла
 • Самолетни билети с АК ВН AIR София-Шарм ел Шейх-София
 • Летищни такси
 • Медицинска застраховка с покритие COVID-19 и Асистанс 10 000 €
 • Чекиран багаж до 15 кг и ръчен багаж до 7 кг
 • Транспорт с луксозен автобус 5* по програмата
 • Входни и музейни такси по програмата
 • Екскурзоводско обслужване-български/руски език
 • 2 нощувки в хотел FARANA REEF 4+**** Шарм ел Шейх
 • 1 нощувка в хотел TEDA SWISS 4****Сокна
 • 3 нощувки в хотел CLEOPATRA 4****Кайро
 • 7 закуски/7 вечери/5 обяда
 • CITY TOUR

Цената не включва

 • Виза за Египет -25 $/заплаща се на място в Египет/
 • Лица над 65/75 г.доплащат медицинска застраховка 15/30 лв.
 • Еко такса за Природен резерват синай-5 $/заплаща се на място/
 • Изкачване на планината Синай с камила /по желание/-20 $
 • Т.н.БАКШИШ /който е задължителен в арабския свят/шофьр,екскурзовод-общо 20 $
 • Евентуална/добавка/ горивна такса при промяна на цената на самолетното гориво-съобщава се 10 дни преди полета

Необходими документи-валиден задграничен паспорт.

 

Посещавани обекти:

Библейския път на Богоизбрания народ за Обетованата земя през пустинята,Червено море и планината Синай.Върхът „Св.Пр.Мойсей“,Мойсеевото законодателство-Десетте Божии заповеди.Най-древните християнски светини-монастирите „Св.Вмчца.Екатерина“, „Св.Преп.Антоний Велики“, „Св.Преп.Павел Тивейски“, „Св.Паисий Велики“, „Суриам“, „Св.Бишой“ и монастира „Св.Вмчк Мина“.

            Световно известните забележителности на египетската култура,история,архитектура и археология.Гиза-пирамидите и Сфинкса.Кайро-Съкровищата на историческия музей,ротондата Св.Вмчк.Георги,църквата „Св.Сергий“ с пещерата,където се е укривало Светото Семейство.

            Александрия-градът на Александрийския фар-едно от Седемте чудеса на света,Александрийската библиотека,Александрийската патриаршия-една от деветте в Православния свят.Суецкия канал и най-дългата река в света-Нил.Страната на най-дългата история в света заема площ от 1 000 000 кв.км. при население 100 млн.души.

Час и място на отпътуване

В 06.30 ч.сборен пункт на летище София-Терминал 1 на 07.05.2021

Маршрут

1 ден07 май 2021/петък/

06.30 ч.сборен пункт Аерогара София-Т 1.Полет с AK ВН AIR София-Шарм ел Шейх.Пристигане 11.00 ч.,посрещане от фирмата партньор.Трансфер до хотел FARANA REEF 4+****.Настаняване,обяд,свободно време.CITY TOUR.Вечеря,нощувка.

2 ден -08 май 2021/събота/

Закуска.Свободно време/плаж/.Обяд,свободно време/плаж/,вечеря.20.00 ч.напускане на хотела и отпътуване в посока планината Синай.В полунощ изкачване с камила/по желание/на върха Св.Пророк Мойсей 2240 м.н.в. с параклиса „Десетте Божии Заповеди“-получени на скрижалите.

3 ден -09 май 2021/неделя/

Посрещане на изгерва на върха на планината.Слизане от планината.Поклонение в монастира Св.Вмчца.Екатерина,основан 527 г.от император Юстиниян ,един отнай-запазените древни монастири на земята,с мощите/Честната глава/ на Св.Вмчца.Екатерина/287-305/г.Гробът в Светия олтар на СВ.Иоан Лествичник-VI век, „Неопалимата къпина“,където Мойсей е призован на служение.Монастирския музей-съхраняващ безброй много реликви,икони и най-старите ръкописи,в това число тълкованието на Светите книги от Св.Теофилакт Охридски-XI век. Закуска.Отпътуване през долината Фаран,където е разположен православния монастир Седемте девици.Ще отделим време за молитва.Пътуването продължава пресичайки синайската пустиня,по крайбрежието на Червено море,преминавайки под Суецкия канал пристигайки в Сокна.Настаняване в хотел TEDA SWISS 4*.Вечеря,нощувка.

4 ден -10 май 2021 /понеделник/

Закуска.Посещение на древния монастир Св.Павел Тивейски /228-341/г.разположен в пустинята край малък извор. Светецът живял в пустинята 91 години в безмълвие и напълно усамотение на това място в пещера,общувайки само с дивите зверове,хранен,както Св.Пр.Илия с половин хлебче от гарван всеки ден.По Божий промисъл Св.Павел Тивейски бил открит от Св.Антоний Велики,който узнал за неговия подвиг през целия му живот до 348 г.Бил изграден монастир,който се обитава от множество монаси през всички векове и по настоящем от 130. Монастра Св.Преп.Антоний Велики/251-356/г.-основател на монастира и основоположник на киновийното-общежитийно монашество,което по-късно продължават да развиват Св.Макарий Велики,Св.Пахомий Велики,Св.Паисий,Св.Мойсей Мурин,Св.Бишой………Във вековете монашеството продължава в Светата Земя-Палестина,Света Гора-Атон и в диоцеза на всички църкви.Монастира „Свети Антоний Велики“ е оазис в пустинята не далеч от пещерата обитавана от светеца,един духовен оазис днес обитаван от над 110 монаси. Пътуването продължава за столицата Кайро.Пристигане ,настаняване в хотел-CLEOPATRA 4****вечеря,нощувка.

5 ден11 май 2021 /вторник/

Закуска.Кайро е основан 969 г.сл.Хр.от фатимидите на бреговете на река Нил.Исторически и съвременен,претърпял превратностите на историческото минало.Посещение на Западния бряг-Платото Гиза.Трите най-известни пирамиди строени 2600 г.пр.Хр.под ръководството на Хемон-пирамидите на Микерин,Хефрен и Хеопс/Кофу/ с височина 147 м.и дължина на всяка страна на основата 230 м.Големият Сфинкс-2500 г.пр.Хр.в чест на египетския фараон-единствено запазеното от Седемте чудеса на Света.Обяд.Посещение на Националния исторически музей.Шопинг-фабрика за папируси,сувенири и ароматни масла. Старо Християнско Кайро Църквата „Ел Мулака“/висящата/посветена на Светата Дева.Ротондата „Св.Влмчк Георги“ с мощите на светеца,веригите и железните обуща,с които е измъчван.Църквата „Св.Сергий“ с пещерата,която е приютила Светото семейство.Връщане в хотел CLEOPATRA,вечеря,нощувка.

6 ден -12 май 2021 /сряда/

Закуска.Отпътуване за Вади ел Натроун-монастира „Св.Преп.Паисий Велики“-IV век с мощите на светеца.Монастира „Ел Суриам“/в превод сирийски/ с дървото на Св.Ефрем Сирин,реликви и мощи на светеца.Основан IV век и обитаван от монаси-сирийци.Монастира „Ел Барамус“/в превод на римляните/ основан от двамата римляни Св.Максим и Св.Дометий-4 век,които са ученици на Св.Макарий Велики.В храма се съхраняват мощите на основателите Св.Максим и Св.Дометий,Св.Мойсей Мурин…….Отпътуване за монастира „Св.Бишой“ /320-417/ г.Монастира във вековте е многокрано унищожаван и възстановяван.По настоящем е монастирски комплекс с 8 църкви и седалище/резиденция/на настоящия коптски патриарх Шенуда III.Обитава се от 160 монаси. Монастира „Св.Влмчк.Мина“.Не далеч от Александрия,с мощите на светеца,строен през 60-те години от патриарх Кирил VI,като една великолепна светиня. Александрия в миналото и днес.Основан в 331 г.пр.Хр.от Александър Велики.Перлата на Средиземно море-Александрийския фар,Библиотеката,Св.ап.и ев.Марк-основоположник на християнството,43 г.сл.Хр.Цитаделата на Кайт бей-1477 г.Привечер връщане в Кайро, хотел CLEOPATRA,вечеря,нощувка.

7 ден -13 май 2021 /четвъртък/

Закуска.Църквата на Св.Дева-„Ел Затун“,строена от Халил Ибрахим паща по дадено му обещание ,че Св.Дева му се явява на това място в продължение на 50 години.При възможност и техническо време църквата „Маади“-дом на Светото семейство.Отпътуване за Шарм ел Шейх.Настаняване в хотел FARANA REEF ,вечеря,нощувка.

8 ден14 май 2021 /петък/

Закуска.Свободно време/плаж/.13.00 ч. трансфер хотел-летище.Полет с АК ВН AIR 16.00-19.00 ч.летище София Т 1.

Снимки