Поклонение в гр. Бари

Бари, Св. Николай, Поклонение, Екскурзия, Ферибот, Игуменица, Мощи, КриптаВ словото Божие е казано: „…нищо случайно няма…“. И ако Бог допусне изпитание на един или чрез един, той го допуска и на всички около него; ако Благослови един, Благославя и всички около него!    Преди много години, когато за първи път прочетох житието на Св. Николай Мириклийски чудотворец, няколко дни не бях на себе си  дълбоко трогната от страданията, които е понасял за другите в името на нашия спасител и Бог Иисус Христос и страданията – винаги бърз помощник в беди на всички, които го призовават.

         Кой е Св. Николай? Св. Николайе един от малкото светии, които по цял свят го почитат,Благословен за епископ от Бог и Божията майка.Никога и на ум не ми е идвала мисълта, че някога ще мога да отида да се поклоня на мощите на Св. Николай в гр. Бари.

Един ден в храма „случайно“ ми казаха за поклонническо пътуване до гр. Бари. Сърцето ми потъна в копнеж и скръб, че няма да мога да успея да отида, поради липсата на пари. С искрица надежда се помолих в храма „Св. Паисий Хилендарски“ (където се намирах в момента) на Иисус Христос и Св. Николай за помощ …И о чудо! Колкото и абсурдно да  беше, към когото и да се обърнех за заем (без  да знаят за какво)- получавах.

 

Така с препълнено от духовна радост сърце и душа тръгнах на Поклонение. С автобус пътувахме до Игуменица- пристанище в Гърция, а от там с ферибот до Бари. В Игуменица Бог ни събра с Поклонническото пътуване на отец Борис в Италия, както там беше  и отец Иван от Нови Хан, които не мислех, че някога ще успея да срещна.

Пътуването с ферибот е 9 часа и 30 минути като се минава през  Йонийско и Адриатическо море. За първи път пътувах по море и да си призная, ми беше малко страшническо, но си прочетох молитвичката към Св. Николай и се оставих в неговите ръце. Времето  беше хубаво, морето тихо. Отпътувахме в 24:00, но се събудих още към 6 часа сутринта и веднага излязох на терасата на ферибота.

Не се усещаше, че изобщо пътуваш, ако  не бяха прекрасните гледки пред очите ни на Йонийско и Адриатическо море. Приказно е малко да се каже. През  безкрайно чистата ии бистра вода на морето, сменяща се  от атлазено синьо до зелено се виждаха различни риби: големи и малки, плоски и сребристи, откроявайки се под слънчевите лъчи.

Ферибота тихоразпаряше морската шир, образувайки няколко сантиметра височина и дебелина гъста бяла пяна.

При слизането ми от ферибота в гр.Бари, сърцето ми заби лудо … и така ми се искаше да полетя до базиликата, където бяха мощите на Св. Николай.

Св. Николай почива в град Мира Ликийски, сегашна Анталия. През 1087 г. на един жител от гр. Бари, се явява Св. Николай и му казва, че неговата воля е мощите му да бъдат пренесени в Бари. Барийските търговци веднага се отправят на път. При отварянето на мраморната ръка виждат, че мощите плуват м миро- миро, на което цвета е безцветен. Рядко срещано. Връщат се в гр.Бари на 09.05.1087 г., когато се празнуват т.нар. Николай летни-пренасянето на мощите.

Мощите не са преставали да мироточат и до ден днешен. В момента мироточат вече оскъдно. Мирото се събира от мощите на 9 май всяка година, след вечерната меса в присъствието на католиците, били на месата. Впоследствие се разрежда със Светена вода, като се поставя по капка от Светеното миро и се продава в магазина на Базиликата. Там също се продава и елей от кандилото на мощите на Св. Николай.По вярата хората и молитвите на Св. Николай за прошка на греховете ни по Божията милост много са получили и получават  изцеление, винаги когато ще бъде за спасение на човешката душа. Става чрез лична молитва в покаяние към Бог  и Св. Николай и помазване на болното място. За Бог най- ценното е спасението на душата и затова постоянно се грижи за нашето спасение, а чрез скърбите се опитва да отвори нашите очи и уши за Словото Божие и разгори сърцето ни към Него  в духовна любов и покаяние.

В Базиликата мощите на Св. Николай се намират в Криптата. С влизането в Криптата изведнъж се потапяш в някакъв неземен свят, все едно не си на земята, а в някакво приказна страна.

Веднага в дясно има една чудотворна мраморна колона, на която се оставят лични молитвени бележки и всички твърдят, че ако нашите желания ни носят добро, се изпълняват. Преданието за тази чудотворна колона е следното:

„ След пренасянето на мощите в гр. Бари,  започва строителството на Базиликата и строителите поръчват 26 мраморни колони, но  получават 25. Другата колона я правят от друг материал на място. Точно тогава, късно през вечерта, града се събужда от силно биене на камбани. Жителите като излизат от домовете си , виждат в морето да стои  изправена мраморна колона. Качват се на лодките, но  като се приближат до нея , тя потъва… и така много пъти. Тогава се появява св. Николай  с  Ангели и изнасят  колоната на брега.“

Когато пипнеш мраморната колона, се чувства една необикновена  топлина.

В Криптата служи Руската православна църква от 1966 г. и Румънската православна църква.  Румънската православна църква имат и техен източен предел  вляво от мощите. Престола е над мощите на Св. Николай  и е направен от мраморни плочи , донесени от храма, където е служил последно, както и мозайката около престола.

Отец  Борис и Отец Николай прочетоха имената, които написахме пред мощите на Св. Николай и се помолиха за всички християни. Изпяхме Христос Воскресе и други молитвени песнопения. Който искаше можеше да се изповяда. Всички бяхме преизпълнени  и  преливахме от  радост, умиление и духовна любов.

Поклонихме се на мощите на Св. Николай, независимо, че бяха с решетка. Усетих едно обгръщане с любов и неописуемо желание да можеш да прегърнеш  мощите силно като малко дете и да не се разделиш с тях никога. Да останеш така безкрайно, в тази любов  и този неповторим душевен мир, които не могат да се опишат с думи и не могат  да се сравнят с нищо земно. В това  състояние  останахме с дни.

Зад  престола се намира иконата подарена от сръбския крал Урош  трети през 1327 г. в  благодарност за изцеление на очите си. Т.е. връщане на зрението.

Без решетка са само след Св. Литургия, която се служи  в  четвъртък от  Руската православна църква и не съвпада с католическия пост или голям техен празник. Информация може да се получи на сайта на Руското Подворие в гр. Бари.

Бог да Благослови всички, които искат да се поклонят от сърце и душа и да благодарят  за Божиите милости извършвани за нас грешните чрез неговия Божи  угодник Св. Николай Мираклийски чудотворец-мироточиви.Да изпросим молитвено застъпничество за нас, за всички пред Божия Престол

За спасението ни.

Би било добре , ако можеше да има при поклоническите пътувания свещеник: и за духовни  наставления, за Благословение, молитви, възможност за изповед и Свето Причастие на Свети места.

                                                                                          Невена Иванова
гр. Стара Загора

Оставeте коментар